2016.01

Cercetătorii de „aur” ai Craiovei. Familia Tarniţă, din nou, premiată

Ana-Maria CONSTANTINESCU, 9 December 2015 00:00 – sursa articol

Aur şi argint la Expoziţia Internaţională – INFOINVENT

Noi premii pentru invenţiile soţilor Tarniţă. Prof.univ.dr.ing. Daniela Tarniţă de la Universitatea din Craiova şi prof.dr. Dan Tarniţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au reprezentat Universitatea din Craiova la Expoziţia Internaţională “INFOINVENT” ce a avut loc în perioada 25 – 28 Noiembrie 2015, în incinta Centrului Internaţional de Expoziţii “Moldexpo” SA din Chişinău.

Tematica Salonului a fost „Invenţii, design industrial, proiecte inovaţionale şi de transfer tehnologic, produse şi servicii inovative”.
Soţii Tarniţă au participat la acest salon cu 3 brevete de invenţii în domeniul medical şi au obţinut medalii de aur şi argint.

Rezultate obţinute 

1. Medalia de Aur  pentru brevetul:

SISTEM DE PLĂCI MODULARE PENTRU OSTEOSINTEZA FRACTURILOR OASELOR LUNGI ȘI METODA DE UTILIZARE A ACESTORA
Autori: prof. dr. ing. Tarniţă Daniela, prof. dr. Tarniţă Dan, prof. dr. ing. Bîzdoacă Nicu

2. Medalia de Argint  pentru brevetul:

SISTEM ARTIFICIAL MÂNĂ-ANTEBRAŢ UTILIZAT LA PROTEZAREA MEMBRULUI SUPERIOR UMAN
Autori: prof. dr. ing. Tarniţă Daniela, dr. ing. Berceanu Cosmin

3. Medalia de Argint  pentru brevetul:

TIJĂ ORTOPEDICĂ CENTROMEDULARĂ MODULAR-ADAPTIVĂ UTILIZATĂ LA TRATAREA FRACTURILOR DIAFIZARE ALE OASELOR LUNGI
Autori: prof.dr.ing. Tarniţă Daniela, prof.dr. Tarniţă Dan, dr.ing. Berceanu Cosmin, ing. Cismaru Florin

4. Medalia de Aur acordată de Universitatea Tehnică a Moldovei pentru brevetul:

TIJĂ ORTOPEDICĂ CENTROMEDULARĂ MODULAR-ADAPTIVĂ UTILIZATĂ LA TRATAREA FRACTURILOR DIAFIZARE ALE OASELOR LUNGI

Infoinvent este un for al specialiştilor din domeniul proprietăţii intelectuale, organizat o dată la doi ani de Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) şi Centrul Internaţional de Expoziţii “Moldexpo”, în cooperare cu Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT).
La Salon au fost prezentate 410 invenţii.

În 2014, la Salonul EUROINVENT soţii Tarniţă au obţinut Marele Premiu pentru Invenţii în Medicină. De asemenea, au obţinut o medalie de aur şi una de argint. EUROINVENT 2014-European Exhibition of Creativity and Innovation, a avut loc la Iaşi, iar la acesta au fost prezentate peste 360 de invenţii din 26 de ţări.
Invenţiile premiate, ale soţilor Tarniţă, sunt o proteză de cot tip cuplă sferică, un dispozitiv utilizat pentru ortezarea articulaţiei genunchiului uman afectat de gonartroză, dar şi un sistem modular bazat pe materiale inteligente pentru ortezarea fracturilor osoase.
Anul trecut, cercetătorii craioveni s-au întors cu patru medalii de excelenţă, două de aur şi un premiu I şi de de la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii, PROINVENT.
Centrul Universitar Craiova a fost reprezentat la Salonul de Inventică de prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniţă şi conf. univ. dr. Dan Tarniţă, care au prezentat 4 invenţii rezultate în urma cercetărilor echipei interdisciplinare formată din specialişti de la Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, cu expertiză în biomecanică, bioinginerie medicală, ortopedie, mecatronică, materiale avansate, proiectare asistată de calculator.
În 2013, la EUROINVENT, cercetătorii craioveni au obţinut cinci medalii de aur pentru invenţiile cu care s-au prezentat şi o diplomă de excelenţă.
Prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniţă, de la Universitatea din Craiova, consilier judeţean şi fost lider al femeilor social-democrate din Dolj, a fost premiată cu aur la European Exhibition of Creativity and Innovation, Euroinvent 2013, fiind desemnată “cel mai bun inventator – femeie”.

 

Articol preluat de pe: http://www.jurnalulolteniei.ro/vizualizare/-cercetatorii-de-aur-ai-craiovei-familia-tarnita-din-nou-premiata-125158

Posted in Evenimente, Uncategorized.